Bedwantsen

Wat zijn bedwantsen?

De wetenschappelijke naam voor bedwants is Cimex Lectularius. In de volksmond worden ze ook wandluis of bedluis genoemd. In het Engels heten ze Bedbug, in het Frans worden ze Punaise genoemd en in het Italiaans heten ze Cimice. Bedwantsen zijn ectoparacieten die zich voeden met bloed. Bedwantsen zijn ongeveer vijf millimeter lang, roodbruin van kleur en hebben een plat ovaal-vormig lichaam met zes pootjes.

Comeback van bedwantsen

Vroeger kwamen bedwantsen heel algemeen voor over de hele wereld. Na de Tweede Wereldoorlog waren de bedwantsen, door het gebruik van zeer effectieve, maar ongezonde bestrijdingsmiddelen, bijna geheel uitgeroeid. Na een verbod op het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen tegen bedwantsen, nam het aantal meldingen van bedwantsen in huis weer explosief toe. Helaas voor ons zijn ze bezig met een ware comeback. Zeker door het toenemende internationale reisverkeer van mensen.

Hoe leven bedwantsen?

Bedwantsen houden zich schuil in de naden en kieren in en rondom jouw bed. ’s Nachts komen ze tevoorschijn, aangetrokken door jouw warmte en de koolstofdioxide die je uitademt. Met hun steeksnuit prikken ze in jouw huid en spuiten een verdovende vloeistof in je. Dit zorgt er tevens voor dat bloed niet stolt en vervolgens zuigen ze zich vol met jouw bloed. Als ze gestoord worden, stoppen ze even om je daarna nogmaals te bijten. Na elke bloedmaaltijd gaat de bedwants terug naar de schuilplaats om eitjes te leggen. Het mannetje bevrucht het vrouwtje door een gat in haar te prikken.

Hoe snel ontstaat een bedwantsenplaag?

Bedwantsen vermenigvuldigen en verspreiden zich snel, daarom moet je bedwantsen snel bestrijden als je ze in huis hebt. Je hebt het misschien niet meteen door als een bedwantsenplaag in je huis aan het ontstaan is. Bedwantsen leggen na elke bloedmaaltijd ongeveer tien eitjes, waar na twee weken nimfen uitkomen. Na een paar vervellingen zijn de nimfen na zes weken volwassen en geslachtsrijp. Door deze snelle manier van voortplanten, ontstaat binnen de kortste keren een echte bedwantsenplaag.

Hoe kom je aan bedwantsen?

Bedwantsen reizen graag met je mee om zo bij jou thuis in bed te belanden. Bedwantsen vind je wereldwijd en door het vele internationale reisverkeer verspreiden bedwantsen zich snel. Bedwantsen vind je voornamelijk op de volgende plekken:

  • In hotels, B&B’s, hostels en andere accommodaties waar mensen verblijven.
  • In treinen, bussen, vliegtuigen en andere soorten openbaar vervoer waarmee mensen reizen.
  • In banken, matrassen, vintage kleding en andere tweedehands spullen die mensen in huis halen.

Een overnachting in een hotelkamer met bedwantsen is genoeg. Zelfs een ritje in de trein is voldoende om bedwantsen in je huis te krijgen. Bedwantsen zijn erg klein en verstoppen zich in je bagage of kleding. Eenmaal weer thuis, kruipen ze eruit en zoeken een schuilplaats in je huis. Een goede schuilplaats en voldoende voedsel; dan gaan bedwantsen niet snel meer weg.