Zilvervisjes

Hoe zien zilvervisjes eruit?

Zilvervisjes hebben twee lange antennen aan hun kop en drie staartdraden aan de achterzijde van het lijf. Op het lange en platte lijf zitten fijne, zilverkleurige schubben. De voorzijde van het zilvervisje is rond en naar de staart toe wordt het meer een punt. Een volwassen zilvervisjes is ongeveer één centimeter lang, de antennen en staartdraden niet meegerekend.

Levenscyclus zilvervisjes

Zilvervisjes worden, afhankelijk van de omstandigheden, twee tot acht jaar oud. Hoe lang het duurt voor een jong zilvervisjes geslachtsrijp is, is ook afhankelijk van de omstandigheden. In het meest gunstige geval duurt dit drie maanden, in het slechtste geval duurt het twee jaar. Vrouwelijke zilvervisjes leggen in hun leven ongeveer honderd eitjes. De eitjes worden bevrucht doordat ze een spermacapsule die een mannetje ergens heeft achter gelaten opneemt. Het duurt zes weken voor de eitjes van zilvervisjes uitkomen. Uit de eitjes komen de kleine zilvervisjes, die de eerste weken wit zijn. Om te kunnen groeien, moeten de zilvervisjes vervellen. Zilvervisjes blijven hun hele leven vervellen.

Leefomgeving zilvervisjes

Zilvervisjes houden van een vochtige leefomgeving. Je ziet zilvervisjes meestal in badkamers, toiletten en andere vochtigere ruimtes. Zilvervisjes zijn lichtschuw en verstoppen zich overdag in de naden en kieren in je huis. ’s Nachts worden de zilvervisjes actief. Omdat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn en er vaak niet genoeg wordt geventileerd, komen zilvervisjes heel regelmatig voor in huis. Ook leven zilvervisjes graag achter plinten en onder zwevende vloeren.

Wat eten zilvervisjes?

Zilvervisjes eten voornamelijk suikers en andere koolhydraten, zoals zetmelen. Zilvervisjes eten alles waar deze voedingsstoffen in zitten.

Zilvervisjes of papiervisjes

Van het zilvervisje bestaat slechts een soort. Zilvervisjes behoren echter tot de groep van franjestaarten. Tot de franjestaarten behoren ook het papiervisje en het ovenvisje. Uiterlijk lijken deze drie soorten erg op elkaar. Maar waar het zilvervisje graag op donkere, vochtige plaatsen leeft, leeft het papiervisje graag op donkere, droge plaatsen. Ovenvisjes houden van een beduidend hogere temperatuur. Zowel zilvervisjes als papiervisjes zijn soorten die in Nederland erg veel voorkomen. Ovenvisjes zien we eigenlijk zelden in huis.

Uiterlijke verschillen

Het lichaam van een zilver- en papiervisje is zilverachtig, glanzend met schubben. De beestjes zijn lang en plat met een brede kop. Ook hebben zilvervisjes en papiervisjes twee voelsprieten.

  • De voelsprieten van zilvervisjes zijn kleiner dan het lichaam, die van een papiervisje is even lang als het lichaam.
  • In tegenstelling tot de zilvervisjes zijn papiervisjes een stuk kleiner. Zilvervisjes zijn ongeveer twaalf tot dertig millimeter lang en papiervisjes zijn niet langer dan vijftien millimeter.
  • Daarnaast herken je een papiervisje aan de drie sprieten aan de achterkant van het lichaam, zilvervisjes herken je aan de twee sprieten.

Verschil in leefomgeving

Aan de leefomgeving zie je erg duidelijk of het gaat om een zilvervisje in je huis of om een papiervisje. Zilvervisjes in je huis kom je vaak tegen op plekken met een hoge luchtvochtigheid. Hierbij moet je denken aan badkamers, keukens en kelders. In tegenstelling tot de zilvervisjes vind je papiervisjes op droge en warme plekken. Bijvoorbeeld in boeken, papieren of in kleding. Het papiervisje neem je mee in oude boeken of in kleding van buitenaf.

Verschil in schade

Het papiervisje veroorzaakt veel meer schade dan het zilvervisje en vraagt dan ook om andere maatregelen. Zilvervisjes leven vaak in vochtige, koele ruimtes. In deze ruimtes leven ze van schimmels, dode insecten, suikers en cellulose. Het zilvervisje doet niets kwaad. Het papiervisje daarentegen wel. Ze leven in droge, warme kamers met materialen die gemaakt zijn van vezels. Boeken, behang en kleding zijn voorbeelden hiervan. De papiervisjes gebruiken deze vezels als voedingsbron. Let dus goed op en kijk direct of het gaat om zilvervisjes of papiervisjes.