Wespen

Hoe zien wespen eruit?

Wespen zijn geel met zwarte strepen. Hun lichaam bestaat uit drie delen; de kop, het borststuk en het achterlijf. Het achterlijf eindigt in een scherpe punt, waar de angel uit komt als ze steken. Tussen het borststuk en het achterlijk zit de voor wespen kenmerkende “wespentaille”. Wespen hebben drie paar poten en twee vleugels.

Levenscyclus van wespen

De koningin begint in het voorjaar met de bouw van het wespennest. Uit de eerste eitjes komen de werksters, die het nest verder uitbouwen en voor de larven zorgen. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes, tot wel duizend per dag en komt het nest niet meer uit. Uit de laatste eitjes komen de jonge koninginnen. Deze laten zich door meerdere mannetje bevruchten en overwinteren dan. De rest van het wespenvolk sterft zodra het winter wordt.

Ontwikkeling van wespen

In de zeshoekige raten in het wespennest legt de wespenkoningin haar eitjes. Voordat ze ging overwinteren zijn alle vijftigduizend eitjes in haar lijf bevrucht. Uit de eitjes komen de wespenlarven die door de werksters worden gevoed. Na verpopping van de larven zijn de wespen volledig ontwikkeld. De wespenkoningin legt ook onbevruchte eitjes, daaruit komen de mannelijke wespen.

Wespennesten

Wespen leven in een wespennest. Ze bouwen dit nest helemaal zelf door houtvezels zeer fijn te kauwen tot papierachtige pulp. De plaatsen waar ze hun nest bouwen zijn heel verschillend. Van oude muizenholen in de grond tot in de spouwmuur van je huis of onder je dakpannen. Een wespennest heeft meerdere ingangen. Wespen hebben vaste aanvliegroutes naar het nest.

Wat eten wespen?

Wespen zijn vanaf zonsopgang tot zonsondergang steeds in de weer om eten voor de wespenlarven te halen. Een gevoede larve scheidt een druppel vloeistof af wat dient als eten voor de werkster. Wespen vangen veel insecten en houden van suikerhoudende producten. Ook eten ze graag eiwitrijk voedsel als vlees en vis. Echter al het eten dat de wespen verzamelen, is voor de larven.

Meest voorkomende soorten wespen

Limonadewespen zijn de in Nederland meest voorkomende wespen. Er zijn twee soorten limonadewespen, namelijk de gewone wesp en de Duitse wesp. Andere veel voorkomende wespen in Nederland zijn de hoornaar en de graafwesp. Hoornaars zijn groter dan de limonadewespen en bouwen hun nest altijd boven de grond. Graafwespen leven alleen en komen alleen samen om een nest te maken. Ze maken hun nest in de grond of in holle stengels.

Wespensteek

Een wespensteek is ondanks de pijn meestal onschuldig. Wespen steken alleen wanneer ze zich bedreigd voelen of als jij een bedreiging vormt voor het wespennest. Wespen steken dus voornamelijk uit verdediging. De angel van een wesp heeft geen weerhaakjes en blijft niet achter in je huid. Een wesp kan dus meerdere keren steken. Tijdens het steken wordt een kleine hoeveelheid gif in het slachtoffer gespoten. Dit gif werkt ook als lokstof voor de andere wespen van de kolonie. Bij een grote bedreiging vallen ze massaal aan. Wespengif is, in principe, voor de meeste mensen niet schadelijk voor de gezondheid.

Wespensteek behandelen

Als je bent gestoken zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de wespensteek te behandelen:

 • Probeer het gif er meteen uit te zuigen, let erop dat dit direct na de steek gebeurt. Dit kan gewoon met je mond. Let er wel op dat je het gif niet inslikt.
 • Houd de plek waar je gestoken bent goed in de gaten. Wordt de zwelling te rood en groot? Schakel dan een dokter in.
 • Koel de plek met ijs, dit vermindert de zwelling.
 • Leg een nat aspirientje op de plek waar je bent gestoken. Dit zorgt ervoor dat het gif in het tabletje trekt en de stoffen in het aspirientje juist in het wondje. Hierdoor wordt de pijn minder en gaat deze sneller over.
 • Wrijf de plek in met azijn. Dit zorgt ervoor dat het gif zich niet verder in je lichaam verspreidt. De jeuk wordt dan minder heftig.

Hoe voorkom je een wespensteek?

Een wespensteek krijg je niet zomaar. Een wesp steekt namelijk alleen uit verdediging. Het is mogelijk dat een wesp jou als bedreiging ziet. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je te kort bij het wespennest komt of als je wild om je heen gaat slaan. Het is dan ook belangrijk om rustig te blijven als een wesp op je af komt. Het insect vliegt dan vanzelf weer weg. Zorg dat je zoete drankjes afdekt en als je uit blikjes of flesjes drinkt, doe dit dan door een rietje. Een wesp kan vast komen te zitten in je drankje en zo in je mond belanden. Een steek in je mond is extra pijnlijk en gevaarlijk.

Allergie voor wespen

Een wespensteek kan verschillende gevolgen hebben. Het gif is in principe niet schadelijk voor je gezondheid, maar iedereen reageert verschillend op een steek. Het kan zijn dat je allergisch bent voor het gif. De steek heeft dan een extreme werking. Voor mensen met een allergie voor wespen is een wespensteek mogelijk dodelijk. Symptomen van de allergische reactie zijn:

 • Rode vlekken, hevige jeuk en het opzwellen van lippen en/of ogen
 • Benauwdheid, kortademigheid of piepende ademhaling
 • Onwel worden of (dreigend) verlies van bewustzijn

De symptomen van een allergische reactie op het wespengif treden meestal binnen een kwartier na de steek op. Dit wordt een anafylactische shock genoemd.

Wat moet ik doen bij een allergische reactie na een wespensteek?

Het Rode Kruis vertelt op hun website meer over eerste hulp bij een wespensteek, maar in feite zijn dit de belangrijkste stappen:

 • De mensen waarvan bekend is dat zij allergisch zijn voor wespen, hebben meestal een adrenaline-pen bij zich. Het is belangrijk dat de dosis adrenaline zo snel mogelijk wordt toegediend, door met de pen in het been te prikken.
 • Mensen waarbij voor het eerst een allergische ontstaat na een wespensteek, hebben zo snel mogelijk medische hulp nodig. Bel dan onmiddellijk 112.
 • Ook als je niet bekend bent met een allergie voor wespengif, is het soms verstandig om toch de huisarts te bezoeken. Bijvoorbeeld als je gestoken wordt in je mond, keel, neus, hals of tong of als er zwellingen optreden op andere plaatsen dan daar waar je gestoken bent.

Voedselvergiftiging door wespen

Wespen eten graag mee van ons voedsel. Ze komen vooral af op suikerhoudend en eiwitrijk voedsel. Wespen dragen echter wel bacteriën en ziekteverwekkers bij zich. Ook laten ze hun urine en uitwerpselen achter op ons eten. Wanneer we dit opeten, veroorzaakt dit mogelijk een voedselvergiftiging. Dek daarom eten en drinken buiten altijd goed af.