Spinnen

Soorten spinnen

Over de hele wereld zijn er dus wel 45.000 verschillende soorten spinnen. In Nederland leven er maar 700 verschillende soorten spinnen. Enkele bekende en veelvoorkomende spinnen in Nederland zijn de hooiwagen, de huisspin en de veldnachtwolfspin. Spinnen zijn roofdieren die levende prooien eten. Elke spin vertoont weer ander gedrag en jaagt op een andere manier op prooien. De manier waarop deze prooien gevangen worden, verschilt per spin. Veruit de meeste spinnen bouwen een web om de prooi te vangen, terwijl andere spinnen actief jagen op hun prooien. 

Hoe herken je spinnen?

Elke spin heeft weer een andere leefomgeving en zelfs een ander uiterlijk. De veldnachtwolfspin vind je bijvoorbeeld vooral in het bos of ergens in de buurt van mos. De grote trilspindaarentegen zie je vaker in de buurt van stoffige garages en schuren. Ook het uiterlijk van elke spin verschilt enorm. Spinnen zijn in de meeste gevallen maar een aantal millimeters groot. De hooiwagen heeft bijvoorbeeld hele lange poten, terwijl de huiszebraspin hele kleine pootjes heeft waarmee hij zich voortbeweegt. Zo kan je pas na nadere bestudering zeggen met welke spin je te maken hebt.

Gewone huisspin

De gewone huisspin is de meest voorkomende spin in Nederland. De spin wordt zo’n 15 tot 18 millimeter groot en is bruin van kleur. De gewone huisspin heeft allemaal lichte vlekken op zijn borststuk. Buiten deze vlekken draagt de huisspin geen tekeningen op zijn poten. De gewone huisspin tref je, zoals de naam al aangeeft, vaak binnenshuis. Je kan deze spin echter ook in bossen aantreffen. De poten van het mannetje worden zo’n 45 millimeter, terwijl de pootjes van de vrouw zo’n 54 millimeter lang worden. 

Hoe leeft de Gewone huisspin?

De huisspin eet voornamelijk andere insecten en vangt zijn prooien door middel van een web. Dit web heeft een trechtervormig einde waar de spin zich verstopt. Door de kleefstof op het web blijven de prooien direct vastplakken. Als de huisspin echter niets vangt met zijn web, dan gaat hij zelf direct op jacht. De vrouwtjes onder de huisspinnen kunnen wel een leeftijd van zes jaar bereiken. De mannetjes worden bijna nooit zo oud, omdat veel mannetjes worden opgegeten door de vrouwtjesspin na de paring.

Hoe krijg je spinnen in huis?

Spinnen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. In Nederland leven er zo’n 700 verschillende soorten. Elke spin heeft zijn eigen leefomgeving, voedsel en manier om prooien te vangen. De meeste spinnen eten voornamelijk andere insecten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • muggen
  • kakkerlakken
  • vliegen
  • larven
  • mieren

Als deze insecten zich in groten getale in je huis bevinden, is er een grote kans dat spinnen hier massaal op af komen. Spinnen zien de insecten als een voorname voedselbron en spinnen vervolgens een web in je huis of in je tuin of zetten zelf actief de jacht in om de insecten te vangen. Spinnen zoeken graag stoffige ruimtes en hoekjes op om insecten op te eten. Zorg dus voor een goede hygiëne in huis om spinnen te mijden en houd je huis schoon, zodat je het niet interessant is voor insecten. 

Spinnenwebben

Sommige spinnen jagen zelf op hun prooi, maar de meeste spinnen maken een web waarmee ze hun prooien vangen. Sommige webben zijn zeer symmetrisch gesponnen. Andere spinnen maken hun web op een willekeurige wijze. Zodra het web trilt, ziet de spin dat er een prooi in zijn web zit. De prooi die in een web vliegt, kan niet meer weg door de kleefstof in het web. De spin spuit eerst gif in de prooi, zodat de prooi niet meer kan vluchten. Vervolgens wikkelt de spin zijn prooi nog in alvorens de prooi wordt opgegeten.