Kakkerlakken

Hoe zien kakkerlakken eruit?

De Duitse kakkerlak is ongeveer één tot twee en halve centimeter groot en is roodbruin van kleur. Op hun kop hebben ze twee antennen en ze hebben drie paar poten. De Duitse kakkerlak kan niet vliegen, maar wel erg snel lopen. Het vangen van een kakkerlak is daardoor haast onmogelijk. Door hun afgeplatte lichaam kunnen de kakkerlakken zich in heel smalle kieren verstoppen.

Soorten kakkerlakken in Nederland

De soort kakkerlak die in Nederland het meeste voorkomt is de Duitse Kakkerlak. Daarnaast komt de Amerikaanse kakkerlak, een grotere kakkerlakkensoort, ook regelmatig voor. Uitheemse soorten als de Oosterse kakkerlak en de Australische kakkerlak zijn hier heen gekomen door middel van internationaal transport en komen alleen in zeer warme omgevingen voor, zoals bakkerijen en broeikassen. Daarnaast komen nog een aantal kakkerlakkensoorten voor in het bos. Deze soorten komen we echter niet tegen in onze huizen.

Voortplanting van kakkerlakken

Kakkerlakken planten zich voort door middel van het dragen een eipakket. Hoeveel nimfen in het eipakket zitten, verschilt per soort kakkerlak. In het eipakket van de Duitse kakkerlak zitten dertig eitjes. In een half jaar tijd zet de kakkerlak ongeveer vier tot acht eipakketten af. De nimfen zijn binnen twee maanden ook geslachtsrijp en beginnen zich dan ook voort te planten. Deze extreem snelle manier van voortplanten zorgt ervoor dat er binnen de kortste keren een kakkerlakkenplaag ontstaat.

Ontwikkelingsstadia van kakkerlakken

Kakkerlakken hebben een onvolledige gedaanteverwisseling. Dat wil zeggen dat uit het eitje een nimf komt. Een nimf is een mini-kakkerlakje en ziet er al net zo uit als een volwassen kakkerlak. Om te kunnen groeien tot volwassen kakkerlak moeten ze een aantal keer vervellen. Deze vellen afkomstig van kakkerlakken zijn schadelijk voor onze gezondheid, net als de uitwerpselen en de speekselsporen van kakkerlakken.

Leefomgeving van kakkerlakken

Kakkerlakken in je huis? Kakkerlakken stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving. Ze zijn lichtschuw en houden van warme, vochtige plaatsen. Een temperatuur van twintig tot dertig graden is voor kakkerlakken de ideale leefomgeving. Kakkerlakken hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen in veel omstandigheden overleven en hun soort in stand houden. Zo kunnen kakkerlakken makkelijk een maand zonder eten. Kakkerlakken zijn alleseters. Van rijp, zoet fruit tot een gewone vetdruppel, alles eten ze op.

Hoe komen kakkerlakken in huis?

Kakkerlakken reizen bijvoorbeeld mee met bagage of tweedehands spullen die je hebt gekocht. Op deze manier verspreiden kakkerlakken zich snel. Kakkerlakken komen op deze manier je huis binnen of via kieren, ventilatiekanalen of cv-leidingen. ’s Nachts worden kakkerlakken actief, op zoek naar voedsel. Als ze dat niet vinden, dan eten ze ook rustig afval, huisstof of vetvlekken. Overdag houden ze zich schuil.

Heb ik kakkerlakken in huis?

Als je kakkerlakken in huis hebt, dan zie je vast een keer een kakkerlak lopen. Daarnaast weet je aan allerlei andere signalen dat je kakkerlakken in huis hebt, zoals:

  • stank door kakkerlakken
  • uitwerpselen van kakkerlakken
  • huidschilfers van kakkerlakken

Stank door kakkerlakken in huis

De geur van kakkerlakken in huis is ondraaglijk. Op alle plekken waar kakkerlakken komen, zorgen ze voor een onaangename geur die blijft hangen. Het ruikt net alsof er iets in de buurt ligt wat bedorven is, wat moeilijk weg te krijgen is met luchtverfrissers.

Uitwerpselen van kakkerlakken in huis

Ook vind je de uitwerpselen van kakkerlakken in huis. Deze uitwerpselen zien eruit als een soort zwarte stof, wat op koffiedik lijkt. Het is soms wat lastig te herkennen, zeker voor mensen die niet precies weten hoe dit eruit ziet.

Huidschilfers van kakkerlakken in huis

Huidschilfers van kakkerlakken kunnen ook overal in je huis rondslingeren. Dit is vaak op de plek waar de kakkerlakkenplaag zicht voortplant, maar ook op plekken waar het voedsel is te vinden. Kakkerlakken groeien uit hun huid, waardoor ze deze vijf tot acht keer in hun leven verliezen.

Zijn kakkerlakken schadelijk voor je gezondheid?

Kakkerlakken in je huis zijn schadelijk voor onze gezondheid. Ze dragen allerlei ziektes met zich mee die ze overbrengen op mensen. Dat doen ze via hun uitwerpselen, huidschilfers en speekselsporen die ze overal achterlaten in je huis. Vooral kinderen, ouderen en zieke mensen moeten oppassen bij een kakkerlakkenplaag. Via speeksel- en pootcontact, huidschilfers en uitwerpselen brengen kakkerlakken micro-organismen over op alles wat ze aanraken. De meest voorkomende ziekteverwekker die kakkerlakken op ons overdragen zijn:

Langdurige blootstelling aan een leefomgeving met kakkerlakken leidt tot ook nog tot astmatische en allergische klachten met jeukende huiduitslag als gevolg.

Astmatisch of allergisch

In het speeksel, de uitwerpselen en de vervellingshuidjes van kakkerlakken zitten bepaalde eiwitten die astmatische klachten veroorzaken bij mensen. Deze mensen worden benauwd en kortademig. In de VS zijn ruim dertig miljoen mensen bekend met een allergie voor kakkerlakken. Verschillende lichaamsdelen en het speeksel van kakkerlakken bevatten deze allergenen. De allergische reactie ontstaat wanneer minuscule deeltjes van opgedroogde uitwerpselen en vervellingshuidjes van kakkerlakken in de lucht belanden en door mensen worden ingeademd. Symptomen van deze allergie zijn jeukende huiduitslag.

Hoe krijg je een kakkerlakkenplaag?

Kakkerlakken verstoppen zich in donkere naden, kieren en spleetjes. Vaak neem je kakkerlakken zelf mee je huis in. Ze zitten tussen de boodschappen of andere spullen die je naar binnen brengt. Soms zit de bron van de kakkerlakkenplaag bij buren verderop. De plaag breidt zich steeds verder uit en bezet ook jouw huis. Een kakkerlakkenplaag ontstaat voornamelijk door de snelle voortplanting van kakkerlakken. De vrouwtjes van de kakkerlakken dragen een eipakket bij zich met soms wel 30 eitjes per pakket. Uit de eitjes komen nimfen, die na vijf keer vervellen volwassen zijn. Zo groeit de plaag explosief door